Varför Det Är Viktigt Att Hitta Rätt Sadelområde På Din Häst

Sadelområdet är den del av hästens rygg som sadeln placeras på för ridning. Detta område börjar bakom skuldrorna och slutar med den 18:e bröstkotan. Endast en ryttare som sitter i denna position kan påverka hästen väl och begränsar inte dess rörelser. Så enkelt är det.

Varför är det viktigt att hitta rätt sadelområde?

Det skulle vara lättare för hästen om vi satt på korset – men har du någonsin provat att rida dressyr eller hoppa från den positionen? Okej, för att vara seriös. Observera att skulderbladsbrosket också ska sitta framför sadeln. Ryttarens vikt placeras ovanför den 12:e/13:e bröstkotan och fördelad över hela sadeln längre fram och bakåt. För att "stödja" ryttarens vikt finns det cirka 10 revbenspar under sadelområdet som är kopplade till bröstbenet. Hästen är nästan som en "tunna" vi sitter på.

Ett annat kriterium för att definiera sadelområdet är längden och bredden på ryggradsprocesserna. Mankens processer spelar en speciell roll eftersom de sticker ut ur överlinjen och inte är inbäddade i muskler som de andra bröstkotorna. Hela strukturen är fäst vid ligamenten i nacken. Rygg- och magmusklerna rör i första hand hästen, de är inte gjorda för att bära vikt. Det är därför dessa muskler måste vara perfekt spänstiga för att göra sitt jobb. Mellan skulderbladen är hästens framdel byggd som en hängmatta, upphängd i ligament och muskler, vilket leder till utmärkta stötdämpande egenskaper och hjälper till att bära ryttaren.

Eftersom skulderbladen är mycket rörliga och flexibla kroppsdelar är hästen sannolikt känslig för tryck och mekanisk stimuli där. Föreställ dig att du blev ombedd att bära två vattenhinkar fästa vid en ram på dina axlar. Men den är för kort och trycker mot sidorna av dina armar gör det svårt att röra sig. Som ett resultat skulle dina nacke- och axelmuskler spännas. Och det är precis så hästen reagerar, varför sadeln måste placeras bakom skuldrorna.

Musklerna under sadeln är bland annat följande: m. trapezius, m. latissimus dorsi, m. longissimus dorsi och m. iliocostalis. De två mer ytliga musklerna trapezius och latissimus påverkas först av sadeln. Båda är ansvariga för att flytta framdelen. Latissimus påverkar även bäckenet och bakdelen genom sin koppling till ländryggen.

Varför ändras sadelområdet – är min sadel fortfarande i rätt läge?

Sadelytan beror på flera faktorer. Hästens utfodring, skötsel eller ålder samt hälsoproblem, träning och utrustning kan påverka sadelområdet. När det gäller utrustning är det inte bara sadeln som kan orsaka problem eftersom en stabil sadel också kan skava när den är för tight, för lång eller för kort.

Vi behöver dock skilja på de olika graderna av påverkan på sadelområdet. Naturligtvis utövar träningen inklusive ryttaren och utrustningen den största effekten på förändringar i detta område. Utfodring, skötsel och ålder har en mer indirekt påverkan.

Överkänslig eller en genuin anledning att klaga

Våra hästar är känsliga djur som uttrycker sitt obehag direkt. En ansvarsfull hästperson ska alltid observera hela hästen och ha koll på minsta förändring. När dessa förändringar fortsätter under en längre tid, kontrollera noga vad som är fel. Och glöm inte att ta hänsyn till varje enskild faktor!

Det är inte meningen att du ska överreagera på varje "humör" hos din häst. Men med lyhördhet och sann realism har du chansen att upptäcka och lösa alla problem i tid innan det kan orsaka verklig skada. Det inkluderar några känsliga frågor: Är det något fel med min träning? Är det kanske för mycket för min häst? Behöver jag söka hjälp av en tränare? 

Ärlighet varar längst

När du arbetar med andras hästar – som tränare, sadelmakare eller terapeut – är det självklart för dig att kolla upp hela hästens bakgrund. Så var ärlig men ändå empatisk och respektfull mot hästägarna. I de flesta fall vill de det bästa för sina hästar och ser helt enkelt inte bristerna i deras dagliga rutin.

Det är ett känsligt ämne. Ändå är det väldigt viktigt för oss då det handlar om hästar som är beroende av vår skötsel.

Hur hittar jag sadelområdet på min häst?

Den bästa metoden är att palpera:

Framdelen: Placera handen på skulderbladets övre kant. Med ganska feta hästar behöver du lite finare känsla. Gå längs bakkanten av skulderbladet. På ungefär samma höjd som höftbenet kommer du att känna "bulten" på skulderbladsbrosket. Sadelområdet börjar bakom den.

Bakdelen: På ungefär samma höjd som axelleden kan man palpera bakkanten på sista revbenet. Följ detta revben upp mot ryggraden (revbenen drar en lätt båge framåt). När du har nått ryggraden har du hittat slutet av sadelområdet. I början bör du markera både början och slutet av området med krita för att träna ditt öga.